• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Elsa Duijnstée van het eerste Mundus bestuur: 'Jee, ik word oud!'

Gepubliceerd op: 17-02-2021

Wij vroegen Elsa Duijnstée van het allereerste Mundus bestuur om een stukje te schrijven over hoe Mundus is ontstaan en wat ze nu doet. Lees het gauw hieronder!

(Elsa nu)

Wat is de tijd voorbij gevlogen. Dat was het eerste gevoel dat me bekroop toen ik een uitnodiging ontving voor de constitutieborrel van het 20e bestuur van Mundus. Want het is ook al een hele tijd geleden dat ik deel uitmaakte van het allereerste bestuur!

Ik spreek nog zeer geregeld oud studenten uit Nijmegen. En als we het dan over de opleiding hebben, gaat het ook heel snel over Mundus. En wat me dan opvalt, is hoe groot de club is geworden en wat een belangrijke rol Mundus vervult voor studenten. Een professionele club met een professioneel bestuur. Hoe anders was dat in onze begintijd.

Helemaal aan het begin van mijn studietijd (in ’99), bestond Mundus als commissie onder de faculteitsvereniging Phoenix. Het was de wens van de faculteit om Phoenix te ontmantelen, en daarvoor in de plaats zelfstandige studieverenigingen te hebben voor elke opleiding.  Mundus moest dus een vereniging worden, met eigen leden.

Ik weet nog dat Toine Penders naar mij toe kwam en vroeg of ik mee wilde helpen van Mundus een echte vereniging te maken. Hij had ook al Floris Frederix zo ver gekregen. Dus wij aan het kwartiermaken. Wat was allemaal nodig? Wat moesten we allemaal regelen? We werden een echte vereniging, maar ja, dan moeten we ook naar de notaris voor statuten….. En waar halen we het geld vandaan om de notaris te betalen? We hebben nog geen leden….. Gelukkig wilde de faculteit voor ons de rekening betalen.

En ik weet ook nog dat we nadachten over een logo en beeldmerk. Welke kleur gingen we kiezen? Zelf vond ik roze heel erg leuk, maar Toine en Floris maakten daar al snel korte metten mee. Groen was al vergeven, en dus werd het blauw. Toine kende daarnaast een ganggenoot die wel goed met computers was, en zeker voor ons een logo kon maken. Het welbekende logo, zoals dat nog steeds bestaat.

En we kwamen al heel snel tot de conclusie dat we met ons drieën niet genoeg slagvaardigheid hadden, en dat we dus versterking nodig hadden. Gelukkig wilde Leonie Broere ook bij ons bestuur toetreden. Nu voelden we ons al een echt bestuur….

En toen begon het collegejaar 2001-2002. We waren er helemaal klaar voor. Ik weet nog dat we zwaar verontwaardigd waren dat we geen ‘maanden’ kregen. Want die moest je al veel eerder aanvragen, dan dat wij als vereniging bestonden. Een bestuursjaar nemen zat er dus niet in; we deden het dus maar naast onze studie.

Wat was dit een interessante periode en wat heb ik veel geleerd over besturen en zaken voor elkaar krijgen. Competenties die ik nog dagelijks in mijn werk inzet. Ik heb mijn werkzame leven tot dus ver altijd bij overheidsinstellingen gewerkt; vooral bij gemeenten. Vooral het bestuurlijk-ambtelijke samenspel geeft mij energie! Om in dat speelveld te mogen acteren…. Dat is het mooiste wat er is.

Vorig jaar heb ik de keuze gemaakt om als zelfstandige verder te gaan. En op dit moment werk ik als programmamanager en projectmanager Implementatie Omgevingswet bij twee mooie gemeenten. Een druk bestaan, maar ik hou van mijn werk. Het aangaan van uitdagingen blijf ik nodig hebben. Dat heb ik bij Mundus ontdekt……

Voor iedereen van jullie die twijfelt over een bestuursjaar of ervaring opdoen in een commissie, heb ik maar één opmerking: DOEN!

Elsa Duijnstée

(Hieronder 2 foto's van Elsa toen ter tijd op het Radboud)