Nederlands (Nederland) English (United Kingdom)
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Alumni aan het woord: Eva Jongsma

Gepubliceerd op: 10-05-2021

Hoi allemaal!

Ondertussen alweer bijna twee jaar geleden studeerde ik af aan de master Strategic Spatial Planning aan de RU. Ondertussen is deze master track opgeheven, maar de meeste van de vakken die ik heb gevolgd zijn er nog wel. Bij Mundus ben ik twee jaar actief geweest in de EIC, aangezien ik alleen de laatste twee jaar van mijn studie in Nijmegen heb gestudeerd. Daarvoor heb ik aan de EUR in Rotterdam een bachelor Sociologie en een master Governance of Migration and Diversity (Bestuurskunde) gedaan. Bij die laatste zat ook een vak over kwetsbare wijken en planologie, en zo was mijn interesse in doorstuderen in planologie geboren. De pre-master en master planologie bevielen mij goed en in die tijd heb ik ook twee keer stage mogen lopen, wat bij het solliciteren voor een eerste baan goed van pas kwam (bleek toch belangrijker dan ik van tevoren dacht). Tijdens mijn pre-master heb ik in de zomer stage gelopen bij Platform31, waar ik bij verschillende projecten ondersteuning deed op het gebied van kwetsbare wijken. Bij het afstuderen voor de master heb ik stagegelopen bij de gemeente Amsterdam, waar ik onderzoek deed naar participatie onder inwoners in een kwetsbare wijk in de Bijlmer en ook meewerkte aan die inwonersparticipatie. Van beide stages heb ik veel opgestoken, maar ik wist nog niet goed wat ik wilde.

Tijdens mijn zoektocht ben ik met verschillende detacheringsbureaus en gemeenten in gesprek geweest maar kwam dit op niets uit. Enerzijds had ik vaak toch te weinig ervaring met RO, anderzijds leken mij de posities niet echt interessant. Ik wilde me graag veel bezighouden met participatie en inwoners, maar weinig (lees bijna geen) gemeenten hebben een functie die alleen daar op focust. Eind 2019 kwam Ruimtemeesters Advies op mijn pad en daar kwam ik wel goed op m’n plek: een kleiner adviesbureau dat maatwerk levert en veel oog voor de vraag achter de vraag. Bij Ruimtemeesters hou ik me bezig met diverse projecten rondom de Omgevingswet en participatie, dus precies waar ik naar op zoek was! Sinds eind 2020 ben ik voor een groot deel van mijn tijd gedetacheerd bij een mooie opdracht bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) waarbij ik ondersteuning lever bij de implementatie van de Omgevingswet, hier zit ik volop in de actualiteit rondom de nieuwe wet. De Omgevingswet ben ik tijdens mijn opleiding niet veel tegengekomen, alleen een beetje bij een rechten-vak, en is nu wel heel actueel.

Het leuke aan het werken bij een detacherings- en adviesbureau vind ik toch wel de vele verschillende opdrachten die voorbij komen, en hoewel je niet overal veel bij betrokken bent leer je ook veel van anderen. Van 6 jaar studeren en parttime werken in een winkel naar een fulltime baan was wel echt even wennen, maar echt iets doen met je studie is toch ook wel heel fijn.

Bij vragen over werken bij een detachering/adviesbureau of over participatie en de Omgevingswet kunnen jullie me vinden op LinkedIn 😊  

Groeten Eva Jongsma