Ik heb lang mogen genieten van mijn studietijd en mijn tijd bij Mundus. Ondertussen geniet ik alweer drie jaar bij de NVRD van mijn werkende leven. De periode op de Radboud Universiteit als GPM’er en bij de studievereniging hebben mij klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. De kennis en kennissen die ik hier heb opgedaan komen ook nu nog steeds goed van pas. Het is verbazingwekkend te noemen waar je oud Mundusianen in het werkveld tegenkomt. Ik zal je in vogelvlucht meenemen in mijn studietijd, mijn huidige werk en het nut van het netwerk.
In 2010 werd ik hartelijk verwelkomd door mijn mentorouders en de Mundusfamilie tijdens mijn introductie. Mede dankzij het warme welkom ben ik erg actief geworden binnen de vereniging. Elk jaar een andere commissie, zoveel mogelijk activiteiten en reizen meemaken, erg veel borrels en feestjes en praktisch meubilair geworden van de Munduskamer. Ik kijk met plezier terug naar het opzetten van de MundusTV commissie en mooie tv-shows. Ook heb ik veel geleerd van het voorzitterschap van de Lustrumcommissie en BRC. Het was bijzonder om met een leuke groep mensen een toffe reis te organiseren en een Lustrumweek vlekkeloos te laten verlopen. Het samenwerken in commissies en dingen organiseren leert je vaardigheden waar je altijd wat aan hebt. Vaardigheden die je niet leert door alleen maar in de studieboeken te zitten.
Naast mijn drukke Mundusbestaan was ik natuurlijk ook GPM student. Een mooie studie waar je met een brede blik de wereld probeert te begrijpen. Hoe werkt een stad? Hoe verplaatsen mensen zich? Wat zijn de effecten van gentrification? En hoe doorbreek je padafhankelijkheid? De onderwerpen die aan bod komen blijven actueel en kan je op veel plekken inzetten. Ikzelf heb mij tijdens mijn bachelor scriptie gefascineerd over het effect van de creatieve industrie op de Honig Fabriek in Nijmegen, hoe creatievelingen deze plek hebben gevormd tot een levendige locatie. Tijdens de master ben ik bij Lentekracht stage gaan lopen en afvalcoach geworden. Ik deed onderzoek naar factoren die bijdragen aan het succesvol implementeren van afvalbeleid, met afvalcoach projecten als cases. Om dit onderzoek te doen heb ik nog veel moeten bijleren. Dankzij het schrijfcentrum en goede begeleiding van Henk Jan Kooij kreeg mijn thesis het juiste niveau en werd ik beloond met een prachtige acht.
Mijn onderzoek naar en het werken als afvalcoach hebben de basis gelegd voor mijn werkende carrière. Ik ben na mijn studie bij de NVRD gaan werken. De branchevereniging voor gemeenten en publieke bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het afvalbeheer en het beheer van de openbare ruimte. Eerst als trainee en nu als beleidsmedewerkers. De afvalbranche neemt een belangrijke rol in de keten en in de transitie naar een circulaire economie. Afval wordt grondstof. Deze transitie is een grote uitdaging voor onze leden. Ik ondersteun onze leden met kennis, ons netwerk en nieuwe ideeën om hun duurzaamheidsdoelstellingen te halen. Ik werk ook veel samen met Rijkswaterstaat, andere brancheverenigingen (bv. die voor de kringloop of afvalverwerkers), adviesbureaus, Milieu Centraal, gemeenten, afvalbedrijven en talloze andere organisaties die zich inzetten voor een duurzamere toekomst.
Het leuke is dat je bij veel van die organisaties ook oud GPM’ers tegenkomt. Hier komen mijn huidige netwerk en het Mundus netwerk weer samen. Ondertussen is mijn netwerk binnen de afvalbranche en overheid ook flink gegroeid. Zodoende kan ik op veel plekken terecht voor vragen, hulp of om hulp aan te bieden. Het is dan ook van belang om je netwerk goed op te bouwen en te onderhouden. Dit is ook een van de redenen waarom ik nu in het bestuur van het GPM Alumninetwerk zit. Dit levert vervolgens een goede werkrelatie, vriendschappen, goede gesprekken en inspiratie op in het hele land.
Wil je meer weten, of bijvoorbeeld onderzoek doen naar de afvalbranche en de circulaire economie, of gewoon bijpraten stuur me dan via Linkedin een berichtje!
Met vriendelijke groeten,
Daan Middelkamp.